Hoe Mappi werkt aan digitale toegankelijkheid

Wat gaat er vaak mis?
Veel digitale kaarten zijn niet ontworpen met toegankelijkheid in gedachten, wat leidt tot barrières voor een grote groep gebruikers. Dit geldt bijvoorbeeld voor statische afbeeldingen of PDF-bestanden, die vaak niet interactief of slecht navigeerbaar zijn. Dit leidt tot:
- Geen ondersteuning voor schermlezers: Veel kaarten bevatten visuele markeringen zonder tekst alternatieven of labels, waardoor schermlezers er niets mee kunnen.
- Onvoldoende contrast: Lichtgrijze icoontjes op een witte achtergrond? Het ziet er misschien mooi uit, maar voor iemand met verminderd zicht of kleurenblindheid wordt een kaart daarmee onbruikbaar.
- Ingewikkelde navigatie: Kleine knoppen, complexe menu’s en een wirwar aan lagen maken het vinden van de juiste informatie onnodig ingewikkeld.
- Inconsistente weergave: Elke kaart heeft zijn eigen logica, waardoor gebruikers telkens opnieuw moeten uitvogelen hoe het werkt.
Pjotr, accessibility-expert bij Mappi: "Een kaart moet je helpen de weg te vinden, niet in de weg zitten. Bij Mappi zorgen we voor een duidelijke en logische structuur, zonder onnodig complexe menu’s of verwarrende indelingen. Toegankelijkheid is geen theoretisch concept, maar iets wat direct invloed kan hebben op het dagelijks leven van de eindgebruiker.”
Wat betekent een toegankelijke kaartoplossing (WCAG) in de praktijk?
Een toegankelijke kaartoplossing betekent in eerste instantie dat je voldoet aan standaard WCAG-normen. De WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) bepalen hoe toegankelijk een website of applicatie moet zijn. Voor overheidsinstanties is digitale toegankelijkheid zelfs wettelijk verplicht. Bij Mappi zetten we toegankelijkheid om in concrete oplossingen, waardoor we per januari 2025 voldoen aan 45 van de 50 WCAG 2.1 succescriteria op niveau AA. Dit houdt onder andere het volgende in:
- Voorleesbare kaarten: Door juist gebruik van ARIA-labels en alternatieve beschrijvingen, kunnen schermlezers informatie helder overbrengen.
- Duidelijke contrasten en iconen: Zodat belangrijke informatie voor iedereen leesbaar blijft.
- Gebruiksvriendelijke navigatie: Grotere, klikbare gebieden en een logische structuur zorgen ervoor dat gebruikers snel vinden wat ze zoeken.
Volledige toetsenbordnavigatie: Alle interactieve elementen zijn toegankelijk zonder muis, zodat gebruikers door de kaart kunnen navigeren met een toetsenbord.
Petra Berrevoets, Strategisch adviseur digitale media at Gemeente Rotterdam: “Een toegankelijke kaart is belangrijk voor onze gemeente, we gebruiken ze voor uiteenlopende doeleinden. Denk aan verkiezingslocaties, strooiroutes en architectuurwandelingen. Mappi geeft ons de mogelijkheid kaarten snel en eenvoudig te maken en te delen.”
Hoe blijft Mappi WCAG-proof?
Voldoen aan de wettelijke toegankelijkheidsnorm is een continu proces van verbeteringen. Bij Mappi zorgen we er actief voor dat onze kaarten blijven voldoen aan de WCAG-richtlijnen. Dit doen we door:
- Regelmatige audits en testen: We controleren elkaars werk constant en laten regelmatig een externe audit uitvoeren. In mei 2023 is een audit uitgevoerd door specialisten. Die inzichten hebben we omgezet in concrete verbeteringen.
- Feedback van klanten en gebruikers: Toegankelijkheid draait om praktische toepasbaarheid. We luisteren actief naar gebruikers om verbeterpunten door te voeren.
- Automatische controle meldingen: In de backend van Mappi geven we meldingen als een kaart niet voldoet aan WCAG-richtlijnen, bijvoorbeeld bij te weinig contrast of missende alt-teksten. Zo ondersteunen we gebruikers bij het toegankelijk maken van hun kaarten.
- Continue optimalisatie: Nieuwe features worden standaard getest op toegankelijkheid voordat ze live gaan.
- Bewustwording binnen ons team: Toegankelijkheid is een vast onderdeel van onze productontwikkeling.
Pjotr: “Toegankelijkheid is een verplichting, maar het is ook de sleutel tot gebruiksvriendelijke, inclusieve digitale informatievoorziening. Bij Mappi nemen we die verantwoordelijkheid serieus.”
Welke stappen zet Mappi nog meer naar verbeterde toegankelijkheid?
Hoewel kaarten een uitzondering hebben op de standaard WCAG richtlijnen, wordt Mappi ontwikkeld met deze richtlijnen als uitgangspunt. Dankzij de toegankelijkheidsaudit hebben we grote verbeteringen doorgevoerd en kunnen we onszelf WCAG-proof noemen. Een aantal concrete aanpassingen:
- Popups sluiten met de escape knop.
- Verbeteringen aan het het zoekveld, zoals een blijvend tekstlabel, een Aria-busy indicator en een duidelijke reset knop.
- Verbergen van decoratieve afbeeldingen die geen inhoudelijke betekenis hebben voor screenreaders.
- Verbeterde tabvolgorde.
- Geen automatische scroll bij een embed.
Of je nu een kaart gebruikt om verkeersinformatie te delen of een evenement in kaart te brengen; als de kaart niet door iedereen gebruikt kan worden, mist het zijn doel. Mappi biedt een toegankelijke kaartoplossing, maar uiteindelijk draait het om hoe ze in de praktijk worden toegepast. Daarom helpen we gebruikers met automatische controles en best practices, zodat toegankelijkheid niet alleen een optie is, maar de standaard. Zo maken we digitale kaarten écht voor iedereen toegankelijk.
Hoe past Mappi dat toe in de praktijk? Lees meer over de audit op onze WCAG pagina of plan een demo in en ontdek de mogelijkheden zelf.