Joey wijst de weg: interactieve kaarten maken zonder gedoe

01 februari 2025
Voor klanten begint de samenwerking met Mappi onder andere bij servicemanager Joey. Als aanspreekpunt begeleidt hij hen door het hele proces: van demo’s en implementatie tot trainingen en support. Joey slaat de brug tussen technologie en praktijk — de ‘Mappi maestro’ die ervoor zorgt dat klanten moeiteloos met Mappi kunnen werken.

Header blog met afbeelding van servicemanager Joey en een quote

 

Even bij het begin beginnen, wat kun je met Mappi op de kaart zetten?

Mappi wordt gebruikt voor van alles: van het visualiseren van wegwerkzaamheden tot het uitstippelen van evenementen. Het doel blijft altijd hetzelfde: locatiedata op een simpele, duidelijke manier tonen.  

Wat is de grootste frustratie die Mappi oplost?

Ken je dat gevoel dat je naar een vol Excelsheet staart en denkt: “Wat moet ik hiermee?" Waar begin ik?” Complexe locatie data omzetten tot een interactieve kaart voelt soms ook als hogere wiskunde, maar Mappi maakt het makkelijk. Het is een simpele, toegankelijke tool waarmee je zonder gedoe duidelijke, interactieve kaarten maakt. Hier is geen technische of geo-kennis voor nodig.

Dus iedereen kan het gebruiken?

Ja, het is heel gebruiksvriendelijk: met een paar klikken voeg je zelf locaties toe, pas je iconen aan en zet je de kaart op een website. Een webredacteur of iemand van het marketing of communicatieteam kan dus zelf aan de slag. Hierdoor worden ze ook minder afhankelijk van verschillende afdelingen en hoeven ze door minder hoepels te springen als zij een kaart willen maken.  

“Mappi is een product van SWIS, dus ik werk ook aan andere projecten, maar ik denk dat ik dit wel mijn lievelingsproject kan noemen. Waarom? Omdat het keer op keer mooi is om te zien hoe wij met Mappi eenvoud en gebruiksgemak kunnen brengen in anders complexe processen.”  

Toegankelijkheid is hierin een must, toch? Hoe zorgt Mappi ervoor dat echt iedereen de weg kan vinden?

Toegankelijkheid is voor Mappi's klanten een must en een uitdaging tegelijk. Een kaart is per definitie visueel, maar dat betekent niet dat het niet voor iedereen bruikbaar kan zijn. Mappi zorgt ervoor dat kaarten toegankelijk zijn voor iedereen. Mijn collega Pjotr, expert op het gebied van toegankelijkheid, is bij ieder project betrokken om te garanderen dat kaarten aan WCAG-normen voldoen. Daarnaast voeren we regelmatig audits uit en verbeteren we de tool continu op basis van feedback. Ook helpen we gebruikers om toegankelijkheid zelf beter toe te passen. Zo krijgen iconen en zoekbalken standaard labels, en waarschuwt Mappi in de backend automatisch als bepaalde acties niet voldoen aan de WCAG-richtlijnen. Bijvoorbeeld bij niet optimaal gebruik van contrastkleuren.

Welke route volg je om met Mappi aan de slag te gaan?

Een route zonder omwegen. We geven altijd eerst een demo, zodat je zelf ziet hoe simpel het werkt. Is het een match? Dan volgt de implementatie snel en zonder gedoe. Mappi is een toevoeging op bestaande systemen, dus je hoeft niet door een lange en ingewikkelde implementatiefase. Maar we snappen dat nieuwe kaartsoftware even wennen is. We starten daarom altijd met een kick-off en brengen in kaart: wat zijn de wensen, is er een specifieke huisstijl, waar wordt Mappi voor gebruikt? Daarna zetten wij de omgeving op en zorgen wij ervoor dat Mappi aansluit op de praktijk.  

En daarna?

Door Mappi te gebruiken, ontdek je waar verbetering mogelijk is. Is er behoefte aan extra training? Dan kom ik samen met een van mijn collega’s langs. We sturen ook standaard een handleiding mee en de wizard maakt in de backend het opzetten van een kaart nóg eenvoudiger. De wizard begeleidt gebruikers van A tot Z bij het maken van een kaart. Heeft de klant nog een vraag? Voor complexere vragen kunnen ze eenvoudig contact opnemen – vaak gaat dat om maatwerk en personalisatie. Zo kregen we onlangs van de gemeente Rotterdam de vraag of een GPS route systeem kon worden toegevoegd. Dan denken we graag mee.  

Als je op een verjaardag over je werk vertelt, welke klantcase komt dan als eerste op tafel?

Doordat er zoveel koppelingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld met Melvin of esri, heeft iedere case wel iets. Voor Amsterdam maken we bijvoorbeeld verschillende typen kaarten voor Koningsdag en Pride tot het vinden van alle invalidenparkeerplaatsen door de stad. En voor Groningen Bereikbaar hebben we bijvoorbeeld een Tom-Tom koppeling gemaakt waarmee de gebruiker de actuele verkeersdrukte ziet in Groningen.  

Wat is de volgende bestemming voor Mappi?

We werken aan een vernieuwde backend, wat de gebruiksvriendelijkheid en de technische mogelijkheden zal verbeteren. Door innovatie en klantgericht denken blijft Mappi een toekomstbestendige keuze voor klanten die hun locatiedata op een toegankelijke en efficiënte manier willen delen. Mappi zorgt ervoor dat een digitale kaart geen ingewikkeld obstakel, maar een simpele oplossing is. Eenvoudig, efficiënt en voor iedereen toegankelijk. Overzicht zonder omwegen.


Of je nu complexe locatiegegevens wilt omzetten in een heldere visualisatie, een interactieve plattegrond nodig hebt voor een evenement of invalidenparkeerplaatsen in wil integreren op een website — Mappi helpt je de juiste route te vinden. Benieuwd hoe dat in de praktijk werkt? Lees hier hoe Petra Berrevoets Mappi succesvol inzet voor Gemeente Rotterdam.

 

Relevante artikelen